Τα Μαθήματα και η Έκδοση Αποτελεσμάτων

Στο γυμνάσιο υπάρχουν μαθήματα τα οποία αξιολογούνται μόνο προφορικά κατά τη διάρκεια της χρονιάς και άλλα τα οποία αξιολογούνται τόσο προφορικά όσο και γραπτά στις επαναληπτικές εξετάσεις του Ιουνίου. Στο άρθρο αυτό απαντάμε στις βασικές ερωτήσεις που μπορεί να έχετε, ειδικά οι μαθητές της α Γυμνασίου. Φυσικά δεν θα ξεχνάτε ποτέ ότι άσχετα με τη νομοθεσία, τα καλά αποτελέσματα εξαρτώνται από την ....καλή μελέτη

Τα Μαθήματα στο Γυμνάσιο

Η Έκδοση Αποτελεσμάτων

Το πλαίσιο της αξιολόγησης

test

 

Η αξιολόγηση στο σχολείο είναι μία διαρκής διαδικασία η οποία κυρίως αποσκοπεί στην αποτίμηση της ακαδημαϊκής πορείας των μαθητριών και των μαθητών και δευτερευόντως στην πιστοποίηση της επιτυχίας ή της αποτυχίας. Το ζητούμενο πρέπει να είναι ο προσδιορισμός των αδυναμιών των μαθητών ώστε να τις θεραπεύσουμε και των ισχυρών τους σημείων, ώστε να τα ενισχύσουμε. Για την αξιολόγηση κατά τη διάρκεια των τετραμήνων συνεκτιμώνται η συνολική συμμετοχή του μαθητή ή της μαθήτριας στη μαθησιακή διδασκαλία (τα ερωτήματα που θέτει και που απαντά, η συνεργασία με τους συμμαθητές), η συνέπεια, η επιμέλεια, η ποιότητα των εργασιών κλπ. Επίσης, για τα μαθήματα των ομάδων Α και Β, προβλέπονται, κατά τη διάρκεια των δύο τετραμήνων, ωριαίες και ολιγόλεπτες γραπτές δοκιμασίες (test), οι οποίες επίσης προσμετρώνται για την αξιολόγηση.

Συγκεκριμένα, για τα μεν μαθήματα της Α ομάδας, προβλέπεται ωριαία γραπτή δοκιμασία μόνο για το πρώτο τετράμηνο, ενώ για τα μαθήματα της Β ομάδας  προβλέπεται μία ωριαία δοκιμασία για το Α τετράμηνο και μία για το Β, η οποία μπορεί να αντικατασταθεί με κάποια ομαδική ή ατομική εργασία.

Αξιολογικός πίνακας υποψηφιοτήτων για αποσπάσεις 2024-25

Αναρτάται ο αξιολογικός πίνακας κατάταξης της δεκτής αίτησης.
Ο υποψήφιος μπορεί να υποβάλλει ένσταση αποκλειστικά στην πλατφόρμα των αιτήσεων, μέχρι τη Δευτέρα 19/8/24 και ώρα 23:59

Για να δείτε τον πίνακα πιέστε εδώ.

Το Επιστημονικό Εποπτικό Συμβούλιο του σχολείου

Το εκπαιδευτικό έργο στα Πρότυπα και στα Πειραματικά σχολεία καθοδηγείται από το Επιστημονικό Εποπτικό τους Συμβούλιο (ΕΠΕΣ).

Ο ρόλος του ΕΠΕΣ με βάση τον νόμο που διέπει τη λειτουργία των Π και Π Σ, είναι το όργανο που έχει την παιδαγωγική και επιστημονική ευθύνη του σχολείου και αποφασίζει για μία σειρά από σημαντικά ζητήματα όπως είναι η λειτουργία των ομίλων, οι τροποιοιήσεις αναλυτικού και ωρολογίου προγράμματος, η συμμετοχή σε ερευνητικά προγράμματα και η συνεργασίες με πανεπιπιστήμια και οργανισμούς κλπ.

Πρόεδρος του ΕΠΕΣ του σχολείου μας είναι η κ. Ζαχαρούλα Σμυρναίου, αναπληρώτρια καθηγήτρια του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, με αναπληρωτή τον κ. Χατζή Αριστείδη καθηγητή Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Μέλη ο κ. Στέλιος Μαρκαντωνάκης, Σύμβουλος Γαλλικής Γλώσσας,, με αναπληρώτρια την κ. Σωτηροπούλου Δήμητρα Ευτέρπη, Σύμβουλο Γεωπονίας, Διατροφής και Περιβάλλοντος, η κα Αριστέα Μπουλουξή, Φυσικός και Διευθύντρια του Σχολείου με αναπληρώτρια την κα Αγγέλου Βασιλική, Γαλλικής γλώσσας και υποδιευθύντρια, η κ. Αθηνά-Σοφία Παπανικολάου, Φιλόλογος, με αναπληρωτή/ώτρια τον/την εκπαιδευτικό (κενούμενη θέση) και ο/η εκπαιδευτικός του σχολείου (κενούμενη θέση) με αναπληρωτή τον κ. Γιάννη Ξυδάκη, Θεολόγο.

Νόμος 4692 του 2020

Για περισσότερες πλήροφορίες σχετικά με τη λειτουργία των Προτύπων Σχολείων μπορείτε να κατεβάσετε τον νόμο 4692/2020. Στα πρότυπα και πειρματικά σχολεία αναφέρονται τα άρθρα 10-23 του κεφαλαίου Β.

Επικοινωνία με γονείς/κηδεμόνες

Οι γονείς των μαθητών/-τριών μας μπορούν να συναντούν τους/τις καθηγητές/-τριες του σχολείου κάθε Τετάρτη, αρχίζοντας από την Τετάρτη 13/11/2024 για την Α΄ τάξη και την Τετάρτη 20/11/2024 για τις τάξεις Β΄ και Γ΄, με βάση το πρόγραμμα που έχει σταλεί με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο και μπορείτε να το κατεβάσετε από εδώ

Η επιλογή των ΠΠΣ (Οκτώβριος 2011)

H επαναξιολόγηση των σχολείων που ήταν χαρακτηρισμένα ως Πειραματικά μέχρι την ψήφιση του νόμου 3966/2011 πραγματοποιήθηκε τον Οκτώβριο του 2011.

Φάκελο προς αξιολόγηση υπέβαλαν όσα σχολεία το επιθυμούσαν, και επελέγησαν τα πρώτα 15 από κάθε τύπο σχολείου (Δημοτικά και Νηπιαγωγεία, Γυμνάσια και Λύκεια) τα οποία θα αποτέλεσαν την πρώτη ομάδα σχολείων που λειτούργησαν στο πλαίσιο που προέβλεπε το καθεστώς για τα ΠΠΣ.

Η αξιολόγηση έγινε με βάση συγκεκριμένα κριτήρια και με σαφώς προσδιορισμένη διαδικασία μοριοδότησης και ολοκληρώθηκε στις 25/10/11, οπότε και προέκυψε ο τελικός κατάλογος με τα ΠΠΣ .

Το 1ο Πειραματικό Γυμνάσιο της Αθήνας κατετάγη 8ο μεταξύ των γυμνασίων που συμμετείχαν στη διαδικασία αξιολόγησης.

Εσωτερικός κανονισμός

Ο Εσωτερικός Κανονισμός Λειτουργίας συντάχθηκε ύστερα από εισήγηση της Διευθύντριας του Σχολείου, με τη συμμετοχή όλων των μελών του Συλλόγου Διδασκόντων/-ουσών, των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων, του προεδρείου του δεκαπενταμελούς μαθητικού συμβουλίου του Σχολείου και του εκπροσώπου του Δήμου με εκ περιφοράς διαδικασία επικύρωσής του.

Στη συνέχεια εγκρίθηκε από τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Α Αθήνας.

Για να διαβάσετε τον Εσωτερικό κανονισμό 2024-25 πιέστε εδώ.

 

Μορφή των εξετάσεων του Ιουνίου

graptoΓραπτές ανακεφαλαιωτικές εξετάσεις τον Ιούνιο γίνονται μόνο στα τέσσερα μαθήματα της Ομάδας Α. Οι εξετάσεις πραγματοποιούνται το πρώτο δεκαήμερο του Ιουνίου. H εξεταστέα ύλη  είναι τα 3/5 της ύλης που διδάχθηκαν οι μαθητές κατά τη διάρκεια της χρονιάς, με την προϋπόθεση ότι αυτή δεν είναι λιγότερη από τη μισή διδακτέα ύλη (διδακτέα είναι η ύλη που προβλέπεται να διδαχθεί από το αναλυτικό πρόγραμμα). Τα θέματα είναι κοινά για όλη την τάξη, ορίζονται δε από επιτροπή που αποτελείται από όλους τους καθηγητές που δίδαξαν το μάθημα κατά τη διάρκεια της χρονιάς και το διευθυντή του σχολείου. Επιτρέπεται να υπάρχουν χωριστά θέματα για κάποιο τμήμα, εάν συντρέχουν ειδικοί λόγοι, οι οποίοι πρέπει να τεκμηριωθούν επαρκώς. Σε κάθε μάθημα τα θέματα πρέπει να είναι τέτοια ώστε “να ελέγχεται η απόδοση πληροφοριακών γνωστικών στοιχείων και να διερευνάται η ικανότητα του μαθητή να επεξεργάζεται δημιουργικά ένα δεδομένο υλικό σχετικό με το αντικείμενο στο οποίο εξετάζεται”.

Μετά την έκδοση των αποτελεσμάτων, οργανώνεται πρόγραμμα υποστηρικτικής διδασκαλίας για όσους μαθητές απέτυχαν να προαχθούν στην επόμενη τάξη ή να απολυθούν από τη Γ τάξη και στη συνέχεια επανεξετάζονται σε επαναληπτική εξεταστική περίοδο, κατά το τελευταίο δεκαήμερο του Ιουνίου. Οι μαθητές που έχουν αποτύχει σε μαθήματα της ομάδας Α επανεξετάζονται τόσο γραπτά όσο και προφορικά, ενώ όσοι έχουν αποτύχει στα υπόλοιπα μαθήματα επανεξετάζονται μόνο προφορικά. Η γραπτή ανακεφαλαιωτική εξέταση, και στις δύο περιόδους, σε κάθε μάθημα διαρκεί 2 ώρες, εκτός από το μάθημα Νεοελληνική Γλώσσα και Γραμματεία, του οποίου οι δύο κλάδοι (Γλωσσική Διδασκαλία και Νεοελληνική Λογοτεχνία) συνεξετάζονται σε τρίωρη εξέταση. Η μορφή των εξετάσεων κατά μάθημα έχει ως εξής:

Σχολικό Ημερολόγιο

Στο ημερολόγιο του σχολείου μπορείτε να δείτε όλον τον προγρμματισμό που αφορά στις μορφωτικές επισκέψεις, στις γιορτές και στις εκδηλώσεις, στις έκτακτες συναντήσεις με τους γονείς των μαθητών, σε θέματα που σχετίζονται με την εξέλιξη της σχολικής χρονιάς (επίδοση ελέγχων, διενέργεια εξετάσεων) κλπ. Κάθε εκδήλωση που προγραμματίζεται θα σημειώνεται σε αυτό, οπότε φροντίστε νσ το επισκέπτεστε τακτικά.

Ημερολόγιο του Σχολείου