Το 1ο Πρότυπο Πειραματικό Γυμνάσιο σήμερα

Σήμερα το 1ο Πειραματικό Γυμνάσιο (Πρότυπο – Πειραματικό πλέον) και το 1ο Πειραματικό Λύκειο συνεχίζουν την πορεία του πρώτου ιστορικού σχολείου. Οι σημερινοί μαθητές, που προέρχονται από πολλές γειτονιές και συνοικίες της Αθήνας προσθέτουν τη δική τους ψηφίδα και αφήνουν το δικό τους, μικρό αποτύπωμα στη μεγάλη ιστορία του σχολείου.

Από φέτος, οπότε άλλαξε το καθεστώς που διέπει τη λειτουργία των πειραματικών σχολείων, δίνοντας δικαίωμα λόγου στο Επιστημονικό Συμβούλιο και σε άλλα όργανα για να αναπτύξουν και να διαμορφώσουν εσωτερική εκπαιδευτική πολιτική, δημιουργούνται οι συνθήκες για να αναβαθμιστεί ουσιαστικά το σχολείο: νέοι θεσμοί όπως αυτός του ατομικού συμβούλου εισάγονται στη λειτουργία του, ήδη από τη φετινή χρονιά λειτούργησαν όμιλοι οι οποίοι αναμένεται να αυξηθούν και από την επόμενη σχολική χρονιά να υποδεχτούν και παιδιά εκτός σχολείου, εντάθηκε η συνεργασία με τα πανεπιστήμια τόσο μέσα από τις διεγματικές διδασκαλίες, αλλά και μέσα από την προσφορά θέσεων σε φοιτητές για να πραγματοποιήσουν τη διδακτική τους άσκηση, αναμορφώθηκε το πρόγραμμα των μορφωτικών επισκέψεων κλπ.

Για όλους εμάς, τους μαθητές και τους καθηγητές του σχολείου, είναι μεγάλη η τύχη να περπατάμε καθημερινά τα ήρεμα πρωινά στη σύγχρονη Πλάκα, έναν χώρο πολύχρωμο, ίσως αντιφατικό αλλά και έντονα φορτισμένο από το βάρος της ιστορίας. Πλάι στις πολλές ταβέρνες και τα μαγαζιά που πουλάνε σουβενίρ στους τουρίστες, πλάι στα παλαιοπωλεία, τις κρυμμένες βυζαντινές εκκλησίες, τα νεοκλασικά, που κοσμούν τα μικρά, οφιοειδή δρομάκια, βρίσκει κανείς εδώ, σε πολλές γωνιές, αναφορές και στην εκπαιδευτική ιστορία του τόπου μας και ιδιαίτερα στην ιστορία του σχολείου μας, που είναι συνυφασμένη με την ιστορία του νεοελληνικού κράτους. Σε έναν χώρο όπου ανασαίνουν ακόμα τα απομεινάρια του αρχαίου κόσμου, στην καρδιά της σύγχρονης πόλης.