Επιστρώσεις επιπέδου σε στατικά ή δυναμικά μέσα
Η γεωμετρική σημασία της λέξης πλακόστρωση είναι «επικάλυψη του επιπέδου σε σχήματα με τέτοιον τρόπο ώστε να καλύπτουν το επίπεδο, χωρίς να αφήνουν κενά ή να επικαλύπτει το ένα σχήμα το άλλο». Η πλακόστρωση δηλαδή η επίστρωση με πλάκες έχει αντίστοιχο αγγλικό όρο την λέξη tessellation η οποία προέρχεται από την λέξη tesselate που --σύμφωνα με τον Steven Schwartzman's στο βιβλίο του ‘TheWordsofMathematics: An Etymological Dictionary of Mathematical Terms Used in English’ (TheMathematicalAssociationof America)-- προέρχεται από την ελληνική λέξη tesseres. Τα πρώτα πλακίδια που χρησιμοποιούνταν για τις κατασκευές μωσαϊκών ήταν κατασκευασμένα από μικρά τετράγωνα ή κυβικά κομμάτια πέτρας. Το τετράγωνο (ή ο κύβος) σχηματίζει την πιο απλή μορφή πλακόστρωσης, δεδομένου ότι οι γωνίες του σχήματος είναι όλες ορθές.
Μια παρόμοια ερμηνεία με την λέξη tessellation έχει και η λέξη tiles όπως και η επίστρωση με tiles (tiling). Η επίστρωση με tiles χρησιμοποιεί και αυτή σχήματα, που μπορούν να επαναληφθούν στο επίπεδο χωρίς να αφήσουν κενά ή να επικαλύπτουν το ένα το άλλο. Μια ειδική περίπτωση επίστρωσης με tiles είναι τα rep-tiles (replicating tiles) δηλ. επαναλαμβανόμενα πλακίδια (Πατσιομίτου, 2010, σελ. 245)
Η τέχνη των πλακοστρώσεων έχει αναπτυχθεί από την αρχαιότητα. Οι Πυθαγόρειοι μάλιστα ανακάλυψαν ότι υπάρχουν κανονικά στερεά όπως το τετράεδρο. Αυτά τα στερεά έχουν συνδεθεί με το όνομα του Πλάτωνα (427-348 π.Χ) είναι δηλαδή τα πλατωνικά στερεά. Ο Ευκλείδης (300 π.Χ) αναφέρει τους τύπους των κανονικών στερεών στο 13ο βιβλίο των Στοιχείων του. Τα μαθηματικά από την αρχαιότητα μέχρι και σήμερα παίζουν σημαντικό ρόλο στην τέχνη της πλακόστρωσης, όπως και στις διάφορες μορφές τέχνης (Φίλη, 2000). Αν και τα μαθηματικά και η τέχνη είναι δυο διαφορετικά διακριτά πεδία πολλά θέματα των μαθηματικών έχουν χρησιμοποιηθεί από καλλιτέχνες κατά καιρούς. Οι πλακοστρώσεις είναι ένας τρόπος να συνδέσουμε τα μαθηματικά με την τέχνη και επομένως να αποτελέσουν το μέσο για να αντιληφθούν οι μαθητές σημαντικές ιδιότητες των σχημάτων και να αποκτήσουν ένα ισχυρό διαισθητικό θεμέλιο το οποίο στη συνέχεια θα αντιμετωπιστεί σε ένα παραγωγικό πλαίσιο (Πατσιομίτου, 2009).
Αναφορικά με τις εργασίες των μαθητών
Μετά την ολοκλήρωση της ενότητας των κανονικών πολυγώνων μέσω πειραματικής και παραδοσιακής μεθόδου διδασκαλίας στην τάξη οι μαθητές πειραματίστηκαν στην αίθουσα διδασκαλίας και στο εργαστήριο πληροφορικής χρησιμοποιώντας τον διαδραστικό πίνακα και το λογισμικό Geometer’sSketchpad για να κατασκευάσουν πλακοστρώσεις με πολύγωνα. Στη συνέχεια παρουσιάζονται διάφορες μορφές πλακοστρώσεων που επινόησαν οι μαθητές και κατασκεύασαν σε χαρτόνι ή στο δυναμικό μέσο. Οι μαθητές εργάστηκαν ατομικά ή συλλογικά και ολοκλήρωσαν τις εργασίες στο προκαθορισμένο χρονικό διάστημα. Κάθε εργασία και μια έμπνευση, σύνθεση και δημιουργία!
Εργάστηκαν οι μαθητές:
τμήμα Β1:Χριστιάννα Αλιφραγκή, Ιάσων Αριανούτσος, Δημήτριος Ασημάκης, Γιασεμή Βάση, Αλέξανδρος Βεντούρας, Μαρία Γιαννακοπούλου, Αλέξης Γρηγόρης Μαρία- Δανάη Δάβου, Φοίβος Επίογλου, Μαρία-Ηλέκτρα Ζαμπέλη, Τριαντάφυλλος Ζαχαρόπουλος, Αθηνά Καλαντζή, Μιχάλης Καλαφατάς, Ιάσων Καρνούσκος, Κων/νος Κασσέρης, Σοφία Καφρίτσα – Γεωργαντά, Ελένη-Ελευθερία Κουτσούρη.
τμήμα Β2: Αναστάσης Καρράς, Φραγκίσκος Κατσοχειράκης, Γεώργιος Κολοβός, Αλέξανδρος Κομίνης, Ελεάνα Κωνσταντίνου, Μάρκος Λέκκας, Μαργαρίτα Λίτσα, Ελένη-Αικατερίνη Μπούκα, Μιχαέλα Νικολαίδη, Μαρία-Νεφέλη Ντούση, Παύλος Ντεμπέμπε, Τερέζα Παναγιωτακοπούλου, Ειρήνη Παρλιάρα, Γιώργος Παπαθεοδώρου, Αικατερίνη Πατήρη, Ελίνα Παύλου, Έλενα Πετροπούλου.
τμήμα Β3 (ατομικές εργασίες): Χάρης Νικολόπουλος, Βασίλης Παπαδόπουλος, Μαριλένα Σταματίου, Μαντώ Σάμου- Κοκολάκη, Σοφία-Ειρήνη Σιδηροπούλου, Αντώνης Τζανετάκης, Μαντώ Τσούμπα.
τμήμα Β3 (εργασίες σε συνεργασία): Ευλάβιος Γκιπαλάι, Χάρης Νικολόπουλος, Γιώργος Ντεβερίκος, Γεράσιμος Παύλου, Γιάννης Παπαδάκης, Βασίλης Παπαδόπουλος, Θεοδώρα Παπασπυροπούλου, Ειρήνη –Γεωργία Πετρίδου, Ιωσήφ Σαγενταχμέντ, Μαριλένα Σταματίου, Μαντώ Σάμου- Κοκολάκη, Αγγελική Στραβοκεφάλου, Σοφία-Ειρήνη Σιδηροπούλου, Αλέξανδρος Σταγάκης, Φωτεινή Τάτση, Αντώνης Τζανετάκης, Αντιγόνη- Πασχαλίνα Τσαταλπασίδου, Μαντώ Τσούμπα, Νίκος Χαρίσης, Κίρκη Χασιώτη, Μίνως Ψαράκης.
καθηγήτρια: Σ. Πατσιομίτου (ΠΕ03)
Μπορείτε να δείτε κάποιες ενδεικτικές εργασίες μαθητών , ενώ για να τις δέιτε όλες πιέστε εδω